Departamentul de Hidraulica, Masini Hidraulice si Ingineria Mediului (DHMHIM), cu denumirea initiala Catedra de Hidraulica si Masini Hidraulice, a luat fiinta in anul 1920, sub conducerea profesorului Dionisie GHERMANI, odata cu transformarea Scolii Nationale de Poduri si Sosele din Bucuresti, in Scoala Politehnica din Bucuresti. Cursuri care urmau sa devina disciplinele de baza ale acestei catedre au fost predate la Scoala de Poduri si Sosele inca din a doua jumatate a secolului XIX. Primul tratat de hidraulica in Romania – „Hidraulica teoretica si aplicata”- a aparut in anul 1942, elaborat de profesorul Ghermani. La infiintarea Facultatii de Energetica, in anul 1950, in urma aplicarii reformei invatamantului superior din Romania, Catedra de Hidraulica si Masini Hidraulice a trecut sub tutela acestei facultati. Din anul 1950 pana in anul 1990, catedra a pregatit specialisti in domeniul „Hidroenergetica” si „Masini Hidraulice si Pneumatice”. Incepand din anul 1990, sub coordonarea catedrei, a fost infiintata o noua specializare, „Ingineria si Protectia Mediului in Industrie”. Odata cu restructurarea programelor de studii pe cele trei niveluri licenta – masterat – doctorat, in anul universitar 2005-2006, denumirea catedrei a fost schimbata in Catedra de Hidraulica, Masini Hidraulice si Ingineria Mediului, iar din anul 2011, prin aparitia noii Legi a Invatamatului, denumirea a devenit Departamentul de Hidraulica, Masini Hidraulice si Ingineria Mediului.

Prestigiul stiintific si tehnic al DHMHIM este rezultatul activitatii laborioase a membrilor sai, finalizata atat prin lucrari stiintifice remarcabile, citate in lucrari de notorietate mondiala, cat si prin brevete, instalatii si echipamente de inalt nivel tehnic, recunoscute de comunitatea stiintifica si tehnica mondiala.

De-a lungul activitatii sale DHMHIM si-a dezvoltat continuu sistemul de educatie conform cerintelor moderne. In strategia DHMHIM un loc important il ocupa dezvoltarea integrata a educatiei cu cercetarea stiintifica si cresterea performantelor acestora prin deschiderea catre colaborarile internationale. Cresterea gradului de mobilitate al studentilor si cadrelor didactice, prin acorduri bilaterale de cooperare, precum si participarea in parteneriat cu universitati din tara si din strainatate in cadrul programelor de cercetare, reprezinta o directie prioritara in procesul de internationalizare al departamentului.

 

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com